Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Go with the flow….. ammehoela!

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Het leven van een coach lijkt over rozen te gaan. Ik heb ervoor (door)geleerd en kan in vrijwel alle gevallen gedrag, gedachten, emoties en gevoelens onderzoeken, analyseren en interpreteren. Ik ben ervaringsdeskundige: ik heb borstkanker gehad, dus ik heb ondervonden wat de geestelijke en lichamelijke gevolgen van de ziekte kunnen zijn. Ik kan mensen helpen beter in hun vel te laten zitten. Ik weet wat je kunt verwachten van de ziekte en de behandelingen én ook van de steun van een coach. Ik weet hoe lastig het soms aanvoelt om gecoacht te worden, geconfronteerd en bewust te worden van oude overtuigingen. Hoe het voelt om te veranderen, los te laten en nieuw gedrag aan te moeten leren. Ik heb het zelf doorgemaakt. Dus wat dat betreft zou mijn leven één grote flow moeten zijn, waarop ik mij laat meevoeren. Nou…. ammehoela!

Valkuilen
Hoe makkelijk val je terug in oud gedrag én hoe comfortabel voelt dat aan! Ik kan moeilijk grenzen stellen. Ik ben me ervan bewust en het gaat steeds beter. Maar af en toe gaat het fout. Zoals afgelopen maand. Toen ik mij realiseerde dat ik iedereen om me heen aandacht wilde geven, als goede dochter nog iets meer ging mantelzorgen voor mijn vader en veel te veel werk aan het verstouwen was. Die rush voelde in eerste instantie super aan. Het leverde allemaal dankbare mensen om mij heen op: mijn vader, familie en vrienden en mijn collega’s waren blij met mij. Maar was ik blij met mezelf?

Grenzen stellen
Nee dus. Want toen ik op een avond moe en misselijk op de bank lag, had ik een heel ontevreden en opgejaagd gevoel. De energie was op terwijl de was er nog lag, ik geen boodschappen in huis had, ik nog geen letter had gelezen in mijn nieuwe boek en ik al een tijd niet meer had gesport. Ik realiseerde me dat ik over mijn grenzen was gegaan.

In vrijwel elk coachgesprek kom ik dit thema tegen: vrouwen die moeite hebben om grenzen te stellen. En ik ben ervan overtuigd geraakt dat er een link is tussen het niet kunnen stellen van grenzen en borstkanker. Ik licht het toe: borsten zijn ervoor om te zogen. Ze voorzien baby’s van voeding én van liefde, geborgenheid en aandacht. De meeste vrouwen die ik coach hebben een duidelijke verzorgende rol vervuld in het gezin tot het moment van het krijgen van borstkanker. Daarbij zijn ze zover gegaan in het (weg)geven van aandacht en in het pleasen van mensen om zich heen dat ze zichzelf hebben weggecijferd. Overigens is dat geen klagen. De meeste vrouwen hebben dat met liefde gedaan. Maar als je je altijd wegcijfert, raak je ook het antwoord op de vragen kwijt: Wat wil ik zelf? Waar liggen mijn grenzen?

Opnieuw proberen
Het is als eerste stap belangrijk dat je zelf weet waar jouw grenzen liggen. Wat wil je en wat wil je niet? Zodra je dat voor jezelf helder hebt, dan kun je je grenzen aangeven aan je omgeving. Dat is wennen voor jou en voor je omgeving. ‘Nee’ zeggen met een vriendelijke stem en een glimlach werkt meestal niet. Neem de tijd om je omgeving uit te leggen wat je grenzen zijn en vraag hen om je grenzen te respecteren. Geef ze ook de tijd om eraan te wennen. Nieuwe gedrag heeft even tijd nodig. Vervolgens ga je jouw grenzen bewaken. Je hebt geen invloed op het gedrag van anderen, maar wel op je eigen gedrag. Dus probeer trouw te blijven aan jezelf.

Soms worden je grenzen overschreden, overschrijd je ze zelf of loop je tegen je grenzen aan. Misschien is het dan tijd om ze bij te stellen, misschien ook niet. Dat zijn momenten dat je je weer bewust wordt van je gedrag. Dat je inziet dat je al een tijd tegen de stroom in aan het zwemmen bent. Zoals ik vorige maand. Dan stelt het mij gerust te weten dat elke dag een nieuwe start is. Tijd om mijn grenzen te bezien, opnieuw vast te stellen, duidelijk aan te geven en me weer mee te laten voeren met de stroom: go with the flow.

Hoe stel je jouw grenzen?
1. Bedenk wat je wel en wat je niet wilt. Voel bij jezelf wat dat met je lichaam doet.
2. Stel je grenzen vast in duidelijke, korte bewoordingen.
3. Geef je grenzen aan bij de mensen om je heen.
4. Vraag hen je grenzen te respecteren.
5. Respecteer en bewaak ook zelf je grenzen.
6. Bij overschrijding of het aanlopen tegen grenzen bekijk je of bijstelling nodig is.

En wat levert het op?
Voor de duidelijkheid: grenzen stellen is niet egoïstisch. Het is prettig voor jezelf. Het is duidelijk voor je omgeving en dus ook prettig, want de mensen weten wat ze aan je hebben. Het levert daardoor rust op en ruimte om je hart te volgen (zie mijn blog van jan 2017: Wat heb jij nodig om je hart te volgen?).

Ammehoela
Dit tussenwerpsel komt van koning Amanoellah van Afghanistan (1892-1960). Hij wilde zijn land naar westers model hervormen. Daarop ontstonden er felle protesten, bijvoorbeeld tegen het voorschrift dat iedereen in Kaboel westerse kleding moest dragen. Jasperina de Jong heeft tijdens de voorstelling Sweet Charity de uitdrukking bij het grote publiek bekend gemaakt. De uitroep ammehoela ging daarbij gepaard met de traditionele klap op de bil, een subtiele verwijzing naar de gelijkaardige volkse uitdrukking ‘aan me reet’.

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Geplaatst in Geen categorie
Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Hoe kun je de controle loslaten en op jezelf vertrouwen?

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

In de voorjaarsvakantie vloog ik naar Portugal om in de rust van de natuur aan mijn boek te werken en te ontspannen in een andere omgeving. Dat laatste is overigens een tegenstelling, want uit je vertrouwde omgeving zijn, is juist níet altijd ontspannend. Het begon al op de avond voor vertrek; ik moest om 3.30 uur opstaan en ging niet relax slapen, want stel dat ik de wekker niet zou horen. Gelukkig zat ik op tijd in de auto naar Schiphol. Daar aangekomen, liet de parkeerservice 15 minuten op zich wachten. En toen ik bij de incheckbalie aankwam, zag ik een bord aan het plafond met de tekst: vanaf hier nog 60 minuten. Mijn vlucht zou over 45 minuten vertrekken….
De grondsteward die alles in goede banen moest leiden, zei: “Er gaan vandaag heel wat mensen hun vlucht missen.” Ik dacht dat ik alles onder controle had: ik had online ingecheckt, was drie uur van tevoren van huis vertrokken en reisde alleen, dus was lekker snel. Maar niets was minder waar. En met het verliezen van de controle verdween ook mijn zelfvertrouwen.

Jezelf de moeite waard vinden
Zelfvertrouwen is het geloof in jezelf, het vertrouwen dat je op eigen kracht zaken aankunt en dat je om kunt gaan met tegenvallers. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het gaat verder. Zelfvertrouwen geeft je ook het gevoel dat je jezelf de moeite waard vindt en dat je vindt dat je uitdagingen aankunt zonder de controle te hoeven hebben. Mensen met een gezond niveau van zelfvertrouwen staan positiever in het leven. Ze kunnen goed omgaan met successen én met tegenvallers. Ze zien mogelijkheden die ze kunnen benutten. Kortom: zelfvertrouwen is een belangrijk goedje om te hebben als je ziek of herstellende bent. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je rustig en kalm wordt en kan zelfs invloed hebben op een betere gezondheid.

Regelmatig zie ik vrouwen met borstkanker tijdens hun herstelproces zelfvertrouwen krijgen. De ziekte leert hen de controle los te laten en te vertrouwen op zichzelf. Dat kan voor iedereen op een andere manier gebeuren. Je kunt zelfvertrouwen krijgen door de lat niet te hoog te leggen, niet te kritisch te zijn op jezelf maar jezelf te accepteren zoals je bent. Door te doen waar je goed in bent en zo succes(jes) boeken. Door te vertrouwen op je gevoel, jezelf niet te vergelijken met anderen maar trouw te blijven aan jouw gevoel.

Ervaren wat je wél kunt
Ik krijg zelfvertrouwen van yoga. Het geeft mij een liefdevolle band met mijn lichaam en rust in mijn geest. Het laat me met al mijn beperkingen ervaren wat ik allemaal nog wél kan. Dat zijn mijn successen. Het helpt mij accepteren wie ik ben en ik leer mijn lichamelijke én geestelijke grenzen verleggen. Dat houdt in dat ik durf los te laten en op mezelf durf te vertrouwen. Mijn mantra is dan ook: ik kan alles aan wat er op mijn pad komt.

En dat laatste hield ik mij ook voor tijdens mijn vakantie in Portugal. Als ik mijn vlucht niet haal, vertrouw ik erop dat ik een oplossing vind. En rijdend door het drukke verkeer in Lissabon vertrouwde ik op mijn ervaring als automobilist. Ik vertrouwde erop dat ik zonder GPS mijn bestemming zou vinden. En dat gebeurde ook. Ik had een heerlijke week. In plaats van alle dagen aan mijn boek te werken, heb ik gelezen, mooie gesprekken gevoerd, gewandeld door de prachtige natuur en yoga in de ochtendzon gedaan. Ik liet de controle los en genoot van wat er op dat moment was. Dat is voor mij het leven leven. En ik vertrouw op mezelf dat ik het boek op een ander moment verder schrijf.

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Geplaatst in Geen categorie
Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

In 90 seconden van je angst af!

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Het is woensdagmiddag en ik zit onverwachts met mijn zoon bij de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis. Nog voordat de les freerunning is begonnen, is hij gevallen en nu denken we dat zijn hand is gebroken. Op aanraden van de huisarts rijden we naar het ziekenhuis waar het wachten begint. In eerste instantie is mijn zoon geduldig en onbevreesd. Maar als we naar een andere kamer verhuizen om te wachten op de arts, slaat de angst toe. In deze kamer staat een bed met een heleboel apparaten eromheen. En hoewel het hem een kwartier eerder ‘cool’ leek om gips te krijgen, overwint de bange emotie voor de apparaten. De angst ontstaat in zijn hoofd omdat hij niet weet wat er gaat gebeuren, wat hem te wachten staat. Ik zie zijn vertrouwen plaatsmaken voor angst.

Tijdens het coachen van vrouwen met borstkanker komt het thema angst altijd wel ter sprake. Angst voor de diagnose, voor behandelingen, voor pijn, voor bijwerkingen van medicatie. Angst voor de toekomst, voor het onbekende, voor verlies of voor terugkeer van de kanker. En dat is heel logisch. Angst hoort bij het leven. Iedereen heeft weleens angst gevoeld. Het is een basisemotie die ons waarschuwt voor mogelijk gevaar.

Omgaan met angst
Maar wat als de angst de overhand neemt en je dagelijks leven beïnvloedt? Uit recent onderzoek B-force (Borstkanker Vereniging Nederland) geven bijna drie op de tien vrouwen aan wekelijks of zelfs dagelijks angst te ervaren voor terugkeer van borstkanker. 43% van de vrouwen wordt hierdoor belemmerd in het dagelijks leven. Gelukkig hebben de meeste vrouwen een manier gevonden om met die angst om te gaan:
1. Proberen positief te denken
2. Afleiding zoeken
3. Bewegen / sporten
4. Stop met piekeren
5. Mindfulness / meditatie / ontspanningsoefeningen

Emoties duren 90 seconden
Dr. Jill Bolte Taylor is neuroloog die zelf een beroerte heeft gehad en haar onderzoek ook op haar eigen brein heeft kunnen toepassen. Zij ontdekte dat het ontstaan van een emotie tot en met het verdwijnen van de emotie uit je lichaam een chemische reactie is die maar 90 seconden duurt! Daarna is alles wat je voelt jouw eigen keuze. Meestal is dit een onbewuste keuze.

Het is niet de gebeurtenis waardoor je angstig wordt, maar je gedachten over de gebeurtenis. Als je bang bent en je observeert welke gedachten er allemaal door je hoofd gaan, dan begrijp je waar de angst vandaan komt. Maar zijn die gedachten ‘waar’? Je kunt wel denken dat het pijntje dat je voelt levensbedreigend is, maar je hoofd kan je ook zomaar voor de gek houden. En voor je het weet heeft die angstaanjagende gedachte je in de greep. Als je die gedachte wat minder serieus neemt en alleen focust op je gevoel, dan ebt het gevoel in 90 seconden weg. Maar als je jezelf wijs blijft maken dat je gevaar loopt, dan blijft de emotie hangen.

Deze wetenschap alleen al kan het verschil maken. Het is een complexe wisselwerking tussen je gedachten en je emoties. Maar door niet te vechten tegen de angst en de angst toe te laten, kom je niet in een onnodige verkramping. Dat lukt natuurlijk niet in één keer. Angst is hardnekking. Maar wetende dat dit proces zo kort duurt, kan je helpen het te doorstaan. Blijf in het moment, accepteer dat de angst er is en wees mild voor jezelf. Dit zijn ook de beginselen van mindfulness.

En hoe liep het af met mijn zoon?
Na een aantal ademhalingsoefeningen werd hij rustiger en kwam de arts binnen. Direct vertelden wij dat hij angstig werd van de apparaten, waarop de arts bij alle apparaten een toelichting gaf. En zo bleek dat enge en gevaarlijk uitziende apparaat een warmtebron voor baby’s te zijn. De snoertjes met lampjes waren gewoon stickertjes die je op je lichaam kan plakken zodat je je eigen hartslag en ademhaling op het beeldscherm kan zien. En daarmee maakte de angst plaats voor nieuwsgierigheid. En er was nog meer goed nieuws: de hand was gekneusd en hoefde niet in het gips. Met rust en pijnstilling is het allemaal goed gekomen.

Mindsets en tips om je angst te lief te gaan. Misschien staat er een tussen die jou kan helpen:

  • Emoties duren maar 90 seconden. Daarna is aan jou de keuze hoe ermee om te gaan’.
  • Het is niet de gebeurtenis die je angstig maakt, maar het zijn jouw gedachten over die gebeurtenis die de emoties veroorzaken, dus angstig maken.
  • Accepteer de emoties die je voelt en probeer je er niet tegen te verzetten.
  • Realiseer je dat je gedachten en emoties hébt. Je bent ze niet. Je hebt ze en kunt ze dus ook weer loslaten.
  • Vertrouwen is het tegenovergestelde van angst. Angst heeft ook een nuttige functie. Als je voorbij jouw angst(en) bent, groeit je vertrouwen.
  • Vertrouw erop dat je alles aankunt wat er op je pad komt.
  • Leef in het moment, zoals kinderen doen. Je hoeft je geen zorgen te maken over gisteren of te piekeren over morgen. Het gebeurt NU.
  • Als je toch piekert: probeer eens iets nieuws zoals mindfulnss, sporten, creatief bezig zijn, met de kinderen op stap.
  • Blijf positief denken. Laat je daarbij inspireren door de positiviteit van mensen om je heen.
  • Realiseer je dat dit een fase/periode is. Je bent al door veel heen gekomen en ook hier kom je weer doorheen.
Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Geplaatst in Geen categorie
Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Wat heb jij nodig om je hart te volgen?

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Ik ben Wanda Verhoeff, 48 jaar en moeder van een vrolijke, lieve, stoere minipuber. Als kind wilde ik graag postbode worden. Het leek me heerlijk de hele dag buiten te lopen, in weer en wind. Volgens mijn moeder kon ik beter maatschappelijk werkster worden, want als mijn vriendinnen problemen hadden, kwamen ze altijd bij mij om te praten.

Ik koos echter voor het communicatievak. Ik leerde dat het geheim van goed communiceren, goed luisteren is. Ik merkte in de loop van de jaren dat als je oprechte aandacht hebt voor mensen, er altijd een mooi verhaal naar boven komt. En daarom begon ik mij steeds meer tot coachend leidinggevende en organisatiecoach te ontwikkelen.

Adrenaline
Ik houd ervan me te verbinden met mensen. Dat is een kracht, maar het is ook een valkuil. Ik voelde me in iedereen in, hielp iedereen, stond voor iedereen klaar: kind, man, familie, ouders, vrienden, collega’s, opdrachtgevers. Behalve voor mezelf. Op mijn 45ste jaar was is succesvol freelancer, onderhield ik naast mijn gezin een groot sociaal netwerk en leefde ik in de 6e versnelling. Ik draaide op adrenaline. En het was heerlijk. Ik kreeg alles voor elkaar, behalve slapen. Ik merkte dat ik aan mijn reserves was begonnen, ik bleef doorgaan. Verslaafd aan het gevoel dat ik alles kon controleren, oplossen, mensen blij kon maken.

Borstkanker
En toen zat er ineens een hele grote bobbel op mijn rechterborst. Ik had borstkanker. Van de ene op de andere dag stond mijn vertrouwde leven stil en bevond ik mij in een heel ander leven: een rollercoaster met operaties en chemo’s. Ik werd heen en weer geslingerd tussen angst, verdriet en vermoeidheid, tussen vechten en vluchten en kwam uiteindelijk in een redelijke balans met 10 jaar anti-hormonale therapie voor de boeg.

De jaren 2014 en 2015 waren de zwaarste jaren van mijn leven tot nu toe, maar het waren ook de meest waardevolle jaren. Ik deed mindfulness, yoga en meditatie. Daardoor leerde ik mezelf kennen, goed voor mezelf zorgen en mijn grenzen stellen. Ik leerde wat ik echt belangrijk vind in het leven en ik leerde mijn passies kennen.

Passie vinden
Er was dus een ernstige ziekte nodig om mijn passies te vinden en mijn hart te volgen. Ik coach nu vrouwen die borstkanker hebben (gehad) en weer willen leven en genieten in het ‘nu’ binnen het gezin of op het werk. Dat doe ik wandelend in de natuur, want als je wandelt, is niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je geest. Er worden stofjes aangemaakt die stress verlagend werken en je hersenen stimuleren, zodat je weer nieuwe invalshoeken ziet of nieuwe ideeën krijgt. De natuur heeft een gunstig effect op depressies en mensen genezen sneller in de natuur. Daarom coach ik wandelend in de natuur. Dan werk je aan lichaam en geest. Het brengt rust en je kunt inspiratie opdoen.

Mijn moeder had gelijk en ik had gelijk. Net als een postbode wandel ik dagelijks buiten. Net als een maatschappelijk werkster coach ik mensen tijdens moeilijke periodes in hun leven. Zonder dit ziekteproces had ik mijn hart niet durven volgen.

Het vergt moed om je hart te volgen en te leven naar je passie.

Tips om je hart te volgen:
1. Bedenk waar je als kind vrolijk van werd en goed in was. Doe je dat nog?
2. Probeer vanuit je gevoel te handelen en niet vanuit je denken.
3. Luister naar je intuïtie.
4. Leef in het nu, niet in het verleden of in de toekomst.
5. Stel niet uit, maar begin vandaag met kleine stapjes.
6. Maak je eigen keuzes en pak de regie.
7. Realiseer je dat alle begin moeilijk is. Geef het niet te snel op.
8. Heb vertrouwen in jezelf.

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Geplaatst in Geen categorie