Go with the flow….. ammehoela!

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Het leven van een coach lijkt over rozen te gaan. Ik heb ervoor (door)geleerd en kan in vrijwel alle gevallen gedrag, gedachten, emoties en gevoelens onderzoeken, analyseren en interpreteren. Ik ben ervaringsdeskundige: ik heb borstkanker gehad, dus ik heb ondervonden wat de geestelijke en lichamelijke gevolgen van de ziekte kunnen zijn. Ik kan mensen helpen beter in hun vel te laten zitten. Ik weet wat je kunt verwachten van de ziekte en de behandelingen én ook van de steun van een coach. Ik weet hoe lastig het soms aanvoelt om gecoacht te worden, geconfronteerd en bewust te worden van oude overtuigingen. Hoe het voelt om te veranderen, los te laten en nieuw gedrag aan te moeten leren. Ik heb het zelf doorgemaakt. Dus wat dat betreft zou mijn leven één grote flow moeten zijn, waarop ik mij laat meevoeren. Nou…. ammehoela!

Valkuilen
Hoe makkelijk val je terug in oud gedrag én hoe comfortabel voelt dat aan! Ik kan moeilijk grenzen stellen. Ik ben me ervan bewust en het gaat steeds beter. Maar af en toe gaat het fout. Zoals afgelopen maand. Toen ik mij realiseerde dat ik iedereen om me heen aandacht wilde geven, als goede dochter nog iets meer ging mantelzorgen voor mijn vader en veel te veel werk aan het verstouwen was. Die rush voelde in eerste instantie super aan. Het leverde allemaal dankbare mensen om mij heen op: mijn vader, familie en vrienden en mijn collega’s waren blij met mij. Maar was ik blij met mezelf?

Grenzen stellen
Nee dus. Want toen ik op een avond moe en misselijk op de bank lag, had ik een heel ontevreden en opgejaagd gevoel. De energie was op terwijl de was er nog lag, ik geen boodschappen in huis had, ik nog geen letter had gelezen in mijn nieuwe boek en ik al een tijd niet meer had gesport. Ik realiseerde me dat ik over mijn grenzen was gegaan.

In vrijwel elk coachgesprek kom ik dit thema tegen: vrouwen die moeite hebben om grenzen te stellen. En ik ben ervan overtuigd geraakt dat er een link is tussen het niet kunnen stellen van grenzen en borstkanker. Ik licht het toe: borsten zijn ervoor om te zogen. Ze voorzien baby’s van voeding én van liefde, geborgenheid en aandacht. De meeste vrouwen die ik coach hebben een duidelijke verzorgende rol vervuld in het gezin tot het moment van het krijgen van borstkanker. Daarbij zijn ze zover gegaan in het (weg)geven van aandacht en in het pleasen van mensen om zich heen dat ze zichzelf hebben weggecijferd. Overigens is dat geen klagen. De meeste vrouwen hebben dat met liefde gedaan. Maar als je je altijd wegcijfert, raak je ook het antwoord op de vragen kwijt: Wat wil ik zelf? Waar liggen mijn grenzen?

Opnieuw proberen
Het is als eerste stap belangrijk dat je zelf weet waar jouw grenzen liggen. Wat wil je en wat wil je niet? Zodra je dat voor jezelf helder hebt, dan kun je je grenzen aangeven aan je omgeving. Dat is wennen voor jou en voor je omgeving. ‘Nee’ zeggen met een vriendelijke stem en een glimlach werkt meestal niet. Neem de tijd om je omgeving uit te leggen wat je grenzen zijn en vraag hen om je grenzen te respecteren. Geef ze ook de tijd om eraan te wennen. Nieuwe gedrag heeft even tijd nodig. Vervolgens ga je jouw grenzen bewaken. Je hebt geen invloed op het gedrag van anderen, maar wel op je eigen gedrag. Dus probeer trouw te blijven aan jezelf.

Soms worden je grenzen overschreden, overschrijd je ze zelf of loop je tegen je grenzen aan. Misschien is het dan tijd om ze bij te stellen, misschien ook niet. Dat zijn momenten dat je je weer bewust wordt van je gedrag. Dat je inziet dat je al een tijd tegen de stroom in aan het zwemmen bent. Zoals ik vorige maand. Dan stelt het mij gerust te weten dat elke dag een nieuwe start is. Tijd om mijn grenzen te bezien, opnieuw vast te stellen, duidelijk aan te geven en me weer mee te laten voeren met de stroom: go with the flow.

Hoe stel je jouw grenzen?
1. Bedenk wat je wel en wat je niet wilt. Voel bij jezelf wat dat met je lichaam doet.
2. Stel je grenzen vast in duidelijke, korte bewoordingen.
3. Geef je grenzen aan bij de mensen om je heen.
4. Vraag hen je grenzen te respecteren.
5. Respecteer en bewaak ook zelf je grenzen.
6. Bij overschrijding of het aanlopen tegen grenzen bekijk je of bijstelling nodig is.

En wat levert het op?
Voor de duidelijkheid: grenzen stellen is niet egoïstisch. Het is prettig voor jezelf. Het is duidelijk voor je omgeving en dus ook prettig, want de mensen weten wat ze aan je hebben. Het levert daardoor rust op en ruimte om je hart te volgen (zie mijn blog van jan 2017: Wat heb jij nodig om je hart te volgen?).

Ammehoela
Dit tussenwerpsel komt van koning Amanoellah van Afghanistan (1892-1960). Hij wilde zijn land naar westers model hervormen. Daarop ontstonden er felle protesten, bijvoorbeeld tegen het voorschrift dat iedereen in Kaboel westerse kleding moest dragen. Jasperina de Jong heeft tijdens de voorstelling Sweet Charity de uitdrukking bij het grote publiek bekend gemaakt. De uitroep ammehoela ging daarbij gepaard met de traditionele klap op de bil, een subtiele verwijzing naar de gelijkaardige volkse uitdrukking ‘aan me reet’.

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879