Hoe kun je de controle loslaten en op jezelf vertrouwen?

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

In de voorjaarsvakantie vloog ik naar Portugal om in de rust van de natuur aan mijn boek te werken en te ontspannen in een andere omgeving. Dat laatste is overigens een tegenstelling, want uit je vertrouwde omgeving zijn, is juist níet altijd ontspannend. Het begon al op de avond voor vertrek; ik moest om 3.30 uur opstaan en ging niet relax slapen, want stel dat ik de wekker niet zou horen. Gelukkig zat ik op tijd in de auto naar Schiphol. Daar aangekomen, liet de parkeerservice 15 minuten op zich wachten. En toen ik bij de incheckbalie aankwam, zag ik een bord aan het plafond met de tekst: vanaf hier nog 60 minuten. Mijn vlucht zou over 45 minuten vertrekken….
De grondsteward die alles in goede banen moest leiden, zei: “Er gaan vandaag heel wat mensen hun vlucht missen.” Ik dacht dat ik alles onder controle had: ik had online ingecheckt, was drie uur van tevoren van huis vertrokken en reisde alleen, dus was lekker snel. Maar niets was minder waar. En met het verliezen van de controle verdween ook mijn zelfvertrouwen.

Jezelf de moeite waard vinden
Zelfvertrouwen is het geloof in jezelf, het vertrouwen dat je op eigen kracht zaken aankunt en dat je om kunt gaan met tegenvallers. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het gaat verder. Zelfvertrouwen geeft je ook het gevoel dat je jezelf de moeite waard vindt en dat je vindt dat je uitdagingen aankunt zonder de controle te hoeven hebben. Mensen met een gezond niveau van zelfvertrouwen staan positiever in het leven. Ze kunnen goed omgaan met successen én met tegenvallers. Ze zien mogelijkheden die ze kunnen benutten. Kortom: zelfvertrouwen is een belangrijk goedje om te hebben als je ziek of herstellende bent. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je rustig en kalm wordt en kan zelfs invloed hebben op een betere gezondheid.

Regelmatig zie ik vrouwen met borstkanker tijdens hun herstelproces zelfvertrouwen krijgen. De ziekte leert hen de controle los te laten en te vertrouwen op zichzelf. Dat kan voor iedereen op een andere manier gebeuren. Je kunt zelfvertrouwen krijgen door de lat niet te hoog te leggen, niet te kritisch te zijn op jezelf maar jezelf te accepteren zoals je bent. Door te doen waar je goed in bent en zo succes(jes) boeken. Door te vertrouwen op je gevoel, jezelf niet te vergelijken met anderen maar trouw te blijven aan jouw gevoel.

Ervaren wat je wél kunt
Ik krijg zelfvertrouwen van yoga. Het geeft mij een liefdevolle band met mijn lichaam en rust in mijn geest. Het laat me met al mijn beperkingen ervaren wat ik allemaal nog wél kan. Dat zijn mijn successen. Het helpt mij accepteren wie ik ben en ik leer mijn lichamelijke én geestelijke grenzen verleggen. Dat houdt in dat ik durf los te laten en op mezelf durf te vertrouwen. Mijn mantra is dan ook: ik kan alles aan wat er op mijn pad komt.

En dat laatste hield ik mij ook voor tijdens mijn vakantie in Portugal. Als ik mijn vlucht niet haal, vertrouw ik erop dat ik een oplossing vind. En rijdend door het drukke verkeer in Lissabon vertrouwde ik op mijn ervaring als automobilist. Ik vertrouwde erop dat ik zonder GPS mijn bestemming zou vinden. En dat gebeurde ook. Ik had een heerlijke week. In plaats van alle dagen aan mijn boek te werken, heb ik gelezen, mooie gesprekken gevoerd, gewandeld door de prachtige natuur en yoga in de ochtendzon gedaan. Ik liet de controle los en genoot van wat er op dat moment was. Dat is voor mij het leven leven. En ik vertrouw op mezelf dat ik het boek op een ander moment verder schrijf.

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879