Wat heb jij nodig om je hart te volgen?

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879

Ik ben Wanda Verhoeff, 48 jaar en moeder van een vrolijke, lieve, stoere minipuber. Als kind wilde ik graag postbode worden. Het leek me heerlijk de hele dag buiten te lopen, in weer en wind. Volgens mijn moeder kon ik beter maatschappelijk werkster worden, want als mijn vriendinnen problemen hadden, kwamen ze altijd bij mij om te praten.

Ik koos echter voor het communicatievak. Ik leerde dat het geheim van goed communiceren, goed luisteren is. Ik merkte in de loop van de jaren dat als je oprechte aandacht hebt voor mensen, er altijd een mooi verhaal naar boven komt. En daarom begon ik mij steeds meer tot coachend leidinggevende en organisatiecoach te ontwikkelen.

Adrenaline
Ik houd ervan me te verbinden met mensen. Dat is een kracht, maar het is ook een valkuil. Ik voelde me in iedereen in, hielp iedereen, stond voor iedereen klaar: kind, man, familie, ouders, vrienden, collega’s, opdrachtgevers. Behalve voor mezelf. Op mijn 45ste jaar was is succesvol freelancer, onderhield ik naast mijn gezin een groot sociaal netwerk en leefde ik in de 6e versnelling. Ik draaide op adrenaline. En het was heerlijk. Ik kreeg alles voor elkaar, behalve slapen. Ik merkte dat ik aan mijn reserves was begonnen, ik bleef doorgaan. Verslaafd aan het gevoel dat ik alles kon controleren, oplossen, mensen blij kon maken.

Borstkanker
En toen zat er ineens een hele grote bobbel op mijn rechterborst. Ik had borstkanker. Van de ene op de andere dag stond mijn vertrouwde leven stil en bevond ik mij in een heel ander leven: een rollercoaster met operaties en chemo’s. Ik werd heen en weer geslingerd tussen angst, verdriet en vermoeidheid, tussen vechten en vluchten en kwam uiteindelijk in een redelijke balans met 10 jaar anti-hormonale therapie voor de boeg.

De jaren 2014 en 2015 waren de zwaarste jaren van mijn leven tot nu toe, maar het waren ook de meest waardevolle jaren. Ik deed mindfulness, yoga en meditatie. Daardoor leerde ik mezelf kennen, goed voor mezelf zorgen en mijn grenzen stellen. Ik leerde wat ik echt belangrijk vind in het leven en ik leerde mijn passies kennen.

Passie vinden
Er was dus een ernstige ziekte nodig om mijn passies te vinden en mijn hart te volgen. Ik coach nu vrouwen die borstkanker hebben (gehad) en weer willen leven en genieten in het ‘nu’ binnen het gezin of op het werk. Dat doe ik wandelend in de natuur, want als je wandelt, is niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je geest. Er worden stofjes aangemaakt die stress verlagend werken en je hersenen stimuleren, zodat je weer nieuwe invalshoeken ziet of nieuwe ideeën krijgt. De natuur heeft een gunstig effect op depressies en mensen genezen sneller in de natuur. Daarom coach ik wandelend in de natuur. Dan werk je aan lichaam en geest. Het brengt rust en je kunt inspiratie opdoen.

Mijn moeder had gelijk en ik had gelijk. Net als een postbode wandel ik dagelijks buiten. Net als een maatschappelijk werkster coach ik mensen tijdens moeilijke periodes in hun leven. Zonder dit ziekteproces had ik mijn hart niet durven volgen.

Het vergt moed om je hart te volgen en te leven naar je passie.

Tips om je hart te volgen:
1. Bedenk waar je als kind vrolijk van werd en goed in was. Doe je dat nog?
2. Probeer vanuit je gevoel te handelen en niet vanuit je denken.
3. Luister naar je intuïtie.
4. Leef in het nu, niet in het verleden of in de toekomst.
5. Stel niet uit, maar begin vandaag met kleine stapjes.
6. Maak je eigen keuzes en pak de regie.
7. Realiseer je dat alle begin moeilijk is. Geef het niet te snel op.
8. Heb vertrouwen in jezelf.

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /home/comforte/domains/comfortecoaching.nl/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1879